Depressie


Depressie heeft alles te maken met de mate van controle die je over je leven hebt. Het is belangrijk om te weten of je aan een (ernstige) depressie leidt of dat je in een voorbijgaande dip zit. Het kan ook om een seizoensdepressie gaan, zoals nogal eens voorkomt in de winterperiode. Depressief zijn is geen uitzondering: 10% van de mannen en 20% van de vrouwen heeft tijdens hun leven minstens een keer een dip.

Hoe herken je een tijdelijke depressie als dip?
- gevoel van somberheid
- verlies van interesse of plezier in veel activiteiten
- gewichtsafname of toename, zonder dat een dieet wordt gevolgd
- moeite met (in)slapen of juist een overmatige slaapbehoefte
- vermoeidheid en energieverlies
- onterechte schuldgevoelens
- concentratieproblemen
- besluiteloosheid
- terugkerende gedachten aan de dood

Bijna iedereen heeft wel eens last van een dip, omdat het even niet meezit. Maar het zijn gevoelens van voorbijgaande aard. Houden ze langer aan, zonder dat de tijd en jijzelf als heelmeester optreden, dan is er waarschijnlijke sprake van een lichte depressie.

Wat kun je ondernemen tegen een depressie?
Allereerst is er natuurlijk therapie, zowel regulier (op emotionele basis geschoeid) als ReBio therapie en ademhalingstherapie. Al dan niet in combinatie met antidepressiva zoals Prozac en Efexor XR. Daarnaast zijn verschillende homeopatische en fysiotherapeutische middelen verkrijgbaar die slechts een tijdelijke verlichting brengen.

Samen met de therapeut wordt eerst onderzocht om wat voor soort depressie het gaat, vervolgens wordt de oorzaak in beeld gebracht waarop de behandeling zal worden afgestemd. Een vast onderdeel bestaat uit ademhalingstherapie. Een depressie hoeft namelijk niet per definitie te worden veroorzaakt door emotionele gebeurtenissen, de ademhaling kan ook deels de veroorzaker zijn. Een reguliere behandeling in combinatie met ademhalingstherapie is meestal de combinatie die depressiviteit effectief bestrijdt.